Anhöriga

Är du anhörig och behöver kontakt med någon annan som är eller har varit i samma sits som du, skicka oss ett meddelande på anhorig@vi-so.se

Din partner har kommit ut som trans. Hur påverkar det dig?
Till att börja med: din partner är samma person som tidigare. Jag vet att det är en trött gammal klyscha, men det skadar inte att dra den en gång till. Det är ingen personlighetsförändring din älskade gått igenom, snarare har den blivit fullt ut och öppet sig själv, det vill säga den person du är kär i.

Det absolut första du måste göra är att acceptera din partners identitet utan att ifrågasätta den. Inget ”Är du säker? Du kanske ändrar dig? Jag vet inte om jag kan leva med en kille.” Se din partner som det kön den själv kommit ut som från och med nu och strunta i kroppen. Du har inte en ”flickvän som vill bli kille”, du har en pojkvän. Punkt. Byt pronomen, det vill säga att från och med nu säga ”han” om det är det din partner vill. Och var lojal till din partners identitet. Det värsta du kan göra är att säga fel när din partner inte är i rummet.

En fråga jag hört många gånger är: ”Min partner har kommit ut som trans, är jag lesbisk/bög nu?”. Eller ”jag har träffat en person som inte vill vara något kön, vad är jag då?” Du är inget annat än vad du själv vill vara. Det enda som har förändrats är att du har fått syn på en outtalad kulturell regel, en norm. Anledningen till att du inte behövt ta ställning till sådana här frågor tidigare är helt enkelt för att du inte har avvikit från det förväntade tidigare. Det finns inte bara två kön. Alla är inte antingen hetero- homo- eller bisexuella. Du står inför ett fantastiskt steg in i frihet. Du kan kalla dig queer, odefinierad, ”din partners namn”-sexuell, asexuell eller vad du nu vill.

Ha beredskap
Dels för frågor. De allra flesta transpersoner jag har träffat säger: ”kom till mig och fråga om du undrar något!” Bli inte förvånad över hur många som tar vägen genom dig istället. Ibland för att de själva undrar om de är trans på något sätt, ibland för att de tror att din partner ska ta illa upp över en direkt fråga. Gränserna kan se väldigt olika ut. Vissa tycker att det är extremt privat att fråga om vilket pronomen din partner föredrar, andra tycker att det är världens mest självklara grej att fråga om ert sexliv. Känn efter var dina gränser går och var inte rädd för att ha integritet.

Ha också beredskap för hat, hot eller till och med våld. Beroende på var du bor eller vart du reser tillsammans med din partner utsätter ni er för större eller mindre risker. Jag vill inte skrämmas eller överdriva, men det är en realitet att transpersoner dagligen kränks, misshandlas och mördas världen över. Ha en strategi. Vad ska du göra om din partner blir ifrågasatt på den offentliga toaletten? Hur ska du agera om någon på bussen börjar trakassera er?

Du står inför ett antal förändringar
Din ts-partner kanske kommer att bli omogen, tonårsaktig, helt plötsligt börja göra saker den drömt om tidigare men aldrig vågat. Vissa gör så för att ta tillbaka den uppväxt som de aldrig fick i rätt kön. Identiteten är i ständig förändring, och det kan innebära att din partner börjar bete sig på ett annat sätt efter att ha kommit ut. Men det är ingen personlighetsförändring eller något som hormonerna styr. Se det istället som någon som har levt ett helt liv i fångenskap och som nu sträcker ut sig i sin fulla längd av ren njutning i att kunna göra det. Det kan också vara ett sätt för din partner att verkligen understryka sin identitet för omgivningen.

Sex
Du kanske vet att du inte tänder på tjejer. Men din partner har kommit ut som tjej och har börjat med hormoner som förändrar kroppen. Vad händer nu? Innebär framtiden en sexlös relation med din partner? Inte nödvändigtvis. Du har förmånen att få vara absolut närmast en spännande fysisk förändring som är lika ny för dig som för din partner. Utforska den tillsammans. Prova er fram förutsättningslöst och lekfullt. Förhoppningsvis leder det till att du omvärderar din syn på sex och begränsningar kring sexualitet. Du kanske inte tänder på tjejer i allmänhet, utan just den här tjejen.

Vad kan du göra för din partner?
Du är inte den enda som går igenom en stor förändring. Din partner behöver vänja sig vid att vara öppen för dig och kanske vänja om sin biologiska familj eller barndomsvänner till ett nytt pronomen och/eller namn. Många säger fel, inte av elakhet, utan gammal vana eller rädsla för det ”nya”. Jag brukar föregå med gott exempel, alltså se till att försöka få in min partners namn och pronomen så mycket som möjligt när jag träffar partnerns vänner, arbetskamrater och så vidare. Föräldrar är särskilt långsamma på att vänja om sig. De har haft en hel livstid på sig att säga fel. Istället för att partnern själv ska behöva slåss för sin rätt, var den som finns där och använd rätt pronomen. Visa dem att ”såhär är det bara, det är inget mer med det.” Förr eller senare hakar någon annan på.

Lyssna på din partner. Ifrågasätt den inte. Alla har dagar då vi undrar om vi egentligen vet vad vi håller på med överhuvudtaget i livet. Tänk inte att det betyder att din partner ”innerst inne” är cis, eller att det är en fas. Din partner har tänkt över de här sakerna mycket längre än vad du vetat om. Var tryggheten din partner kan vila i, den där personen som partnern kan säga allt konstigt och motsägelsefullt till.

Samma sak gäller dig. Ibland kanske du undrar om det här med trans egentligen är så bra. Om du överhuvudtaget vill vara tillsammans med en person som är trans. Ta dina känslor på allvar. Försök inte dölja dina rädslor eller ”fula” tankar från din partner, men du behöver inte grotta ner dig helt i det tillsammans med den heller. Ditt jobb som anhörig är att vara en frizon, en styrka. För att kunna vara det kan du behöva ta stöd utifrån, från en bra kurator, dina vänner eller en anhöriggrupp.

Kom ihåg
Du älskar inte den här människan för att den har ett visst kön, du älskar den för alla de där små sakerna den gör som väcker något till liv inom dig. Det är ingen liten sak att komma ut som trans. Du har haft tur som har träffat en så fantastiskt modig människa. När din partner kan vara sig själv fullt ut kan er relation fördjupas. Var inte rädd. Älska intensiteten. Älska förändringen.